Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Tylsyys sairaalassa johti omaan lautapeliin – osa Kunnarin tuotoista yhdistyksen hyväksi

Kun suolistosairaus pakotti nuoren pesäpalloharrastajan viettämään pitkiä aikoja sairaalassa, tuttu peli muuttui uuteen muotoon.

Kempeleessä asuvan perheen elämä muuttui joulukuussa 2022, kun silloin 9-vuotiaalla Eveliinalla todettiin tulehduksellinen suolistosairaus. “Eveliinalla oli vuonna 2023 useita pahenemisjaksoja, ja olimme vuoden aikana sairaalassa yhteensä seitsemän viikkoa”, Vesa-isä kertoo.

Eveliina harrasti pesäpalloa, ja joutui jäämään useista harjoituksista ja peleistä pois sairaalajaksojen vuoksi. Sairaalassa oleminen oli infuusioita, verikokeita ja odottelua. Aika kävi pitkäksi, ja kaikki tarjolla olevat pelit oli pelattu useaan kertaan läpi. Tylsyydestä ja ikävästä harrastukseen syntyi kuitenkin jotain hienoa: oma pesäpalloaiheinen lautapeli.

“Suunnittelussa oli käytössä kynä, ruutupaperia ja särkylääke. Siitä lähti rakentumaan varsin kiva neppailupeli, joka toimi sairaalassa hyvänä ajanvietteenä. Suunnitteluun taisi mennä pari päivää ja kehitimme peliä siinä samalla, kun pelasimme.”

Peli ei sinällään ole pesäpalloa taktiikoineen, vaan eräänlainen simulaatio, jolla pääsee pesäpallon fiilikseen. “Peli oli meidän vanhempien mielestä sen verran toimiva, että päätimme viedä idean loppuun saakka.”

Osa tuotoista yhdistyksen hyväksi

Vertaistuki on ollut arvokasta perheelle. Eveliina on käynyt äitinsä kanssa yhdistyksen vertaistukitapaamisissa. “Heidän mielestään ne tapahtumat ovat olleet tosi kivoja. Tätä kautta saimme idean lahjoittaa pelin tuotoista osan IBD ja muut suolistosairaudet ry:n hyväksi. Yhdistys tekee mielestämme todella arvokasta työtä ja jos meillä on kerran mahdollisuus tukea yhdistyksen toimintaa, niin teemme sen mielellämme”, Vesa sanoo.

Eveliinan sairaalajaksot päättyivät elokuussa 2023. Lääkitys on nyt kohdallaan, ja vointi on ollut hyvä. Normaali elämä on palannut. “Harrastukset ovat vähän vaihtuneet matkan varrella, mutta pesäpallo kiinnostaa edelleen. Meillä menee tällä hetkellä hyvin.” 

Vesa toivoo, että peli ja sen tarina toisi vertaisille inspiraatiota ja auttaisi jaksamaan. “Silloin me olemme voitolla, hän sanoo hymyillen.”

Eveliinan perhe on lahjoittanut pelit yhdistykselle sekä Oulun yliopistollisen sairaalan lasten poliklinikalle. Peliä voi ostaa Kunnarin Facebook-sivulta, tai tiedustella osoitteesta myyntijokerit@gmail.com tai numerosta 050 594 6600.

Teksti ja kuva: Renja Nikula. Juttu julkaistaan syyskuussa myös Suolistosairaudet-lehden numerossa 3/2024.