Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Kasvaminen sairauden kanssa, sopeutuminen ja ikääntyminen – kolme uutta videota julkaistu

YouTube-kanavallemme on lisätty kolme luentotallennetta, joissa käsitellään IBD:tä eri ikänäkökulmista. Videot ovat myös tekstitettyjä.

Harri Kuulas kertoo kokemuspuheenvuorossaan, kuinka sai IBD-diagnoosin vuonna 1998, ollessaan vain 14-vuotias. Hoidon tavoitteena oli saada oireet kuriin, jotta Harri voisi olla kuin muutkin nuoret. Varsinkin, ettei joka aamu enää tarvitsisi herätä tuntia aiemmin kuin muut, ollakseen vain vessassa. Harri on myös ensimmäisiä biologisia lääkkeitä saanut nuori. Hänelle kokeiltiin sanojensa mukaan kaikkia mahdollisia hoitokeinoja aina ravintonesteen tiputuksesta nenämahaletkuhoitoon suolen rauhoittamiseksi. Myös aloe verat, ruokavaliot ja reikihoidot on kokeiltu tuloksettomina läpi. Lopulta vuonna 2001, 17-vuotiaana tehty väliaikaisen avanteen leikkaus toi helpotuksen kipuihin, väsymykseen, verentuloon ja ripuliin. “Pääsin jatkamaan elämääni, joka oli pysähtynyt kolme vuotta aiemmin”, Harri kertoo. 10 vuotta myöhemmin avanne kuitenkin tulehtui, ja muodostui tukos. Miten tästä eteenpäin? Katso koko tallenne täältä.

Psykologi Iina Alho käsittelee IBD perheessä -luennossaan IBD:n vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin eri ikävuosina. Pienemmän lapsen sairastuessa vanhemman vastuu on suuri ja huolet voivat olla painavat, mutta lapsi itse useimmiten keskittyy enemmän siihen, saako hän syödä ja leikkiä kuten ennenkin. Lapsen kasvaessa ymmärrys kroonisesta sairaudesta ja erilaisuudesta muihin verrattuna kasvaa, jolloin olisi asiaa edistävää puhua sairaudesta nuoren omien voimavarojen puitteissa. Erityisen tärkeää lapsen sairastaessa on lapsen luottamus omaan hoitajaan, yleensä vanhempaan, ja kokemus turvallisuudesta myös sairauden hoitoon liittyvissä tilanteissa. Kun vanhempi sairastaa, on siitä tärkeää kertoa ikätasoisesti myös lapsille. “Lapsi voi olla huolestunut, joten on tärkeää huolehtia myös heistä. Voi sanoa, että vaikka meillä on rankkaa nyt perheenä, niin sinusta pidetään huolta”, Alho kertoo esimerkkinä. Katso koko luento täältä.

Gastroenterologian erikoislääkäri Airi Jussila kertoo IBD ja ikääntyminen -luennossaan ikääntyvien, eli yli 60-vuotiaiden IBD-diagnoosimäärien nousseen viime vuosina runsaasti. Jussilan mukaan myöskään lähivuosina ei ole mitään näköpiirissä, että määrän kasvu olisi taittumassa. “Uusi suolisto-oire on aina syy hakeutua lääkäriin, iästä riippumatta”, Jussila sanoo. Ihmisen saavutettua 60 vuoden iän puolustusjärjestelmä alkaa heiketä, riskit infektioille kasvavat ja ne ovat yleisempiä. Lisäksi, jos käytössä on kortisoni tai puolustusjärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä, niihin liittyy lisääntynyt vakavien infektioiden riski. “Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö lääkkeitä pitäisi käyttää, tämä asia vain täytyy huomioida”, Jussila luennoi. Ikääntyessä myös todennäköisyys muihin sairauksiin, kuten verenpaine- tai sydänsairauksiin, kasvaa. Lääkitystä eri sairauksiin valittaessa on huomioitava ihminen kokonaisuutena. Katso koko luento täältä.