Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

IBD on oikeesti paska tauti?

IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät vauhdilla: joka vuosi noin 2 000 suomalaista saa diagnoosin. Oikeesti paska tauti -kampanjalla lisätään tietoa IBD:stä ja rikotaan tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyviä ennakkoluuloja. Maailman IBD-päivää vietetään 19.5.

IBD:tä eli tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaa noin 50 000 suomalaista. Määrä kasvaa noin kahdella tuhannella diagnoosilla vuosittain, ja IBD:stä onkin tulossa Suomessa kansantauti. Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus, yleistyvät Suomessa muita maita nopeammin.

Oikeesti paska tauti -kampanjalla halutaan luoda vuoropuhelua sairauden kanssa elävien ja sitä hoitavien tahojen välille. Kampanjalla halutaan tavoittaa etenkin 15–25-vuotiaat suomalaiset. Tarkoituksena on rohkaista nuoria puhumaan sairaudestaan, lisätä suuren yleisön IBD-tietoisuutta ja rikkoa ennakkoluuloja tulehduksellisista suolistosairauksista.

– Sairastuminen voi olla todella kova paikka etenkin nuorille. Murrosiässä tieto kiusallisenakin koetusta kroonisesta sairaudesta voi olla iso kolaus itsetunnolle. Siksi haluamme rohkaista nuoria puhumaan IBD:stä, kertoo Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto.

IBD:n oireita voivat olla muun muassa vatsakipu, ripuli, veriripuli, kuume ja laihtuminen. Sairaus todetaan tähystyksellä ja sitä hoidetaan säännöllisellä lääkityksellä tai tarvittaessa leikkauksella. IBD:hen sairastutaan tyypillisimmin 15–35-vuotiaana, mutta sairaus voi puhjeta missä iässä vain. Syytä sairastumiseen ei tiedetä.

Oikeesti paska tauti on Crohn ja Colitis ry:n kampanja, joka on toteutettu lääkeyhtiö Janssenin taloudellisella tuella. Kampanja näkyy toukokuussa muun muassa terveyskeskuksissa julisteina. Kampanjaa voi seurata ja siihen voi osallistua sosiaalisessa mediassa tunnisteella #oikeestipaskatauti.

IBD-päivä 19.5. Suomessa ja maailmalla

Maailman IBD-päivää vietetään lauantaina 19.5. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta IBD:stä. Päivän aikana tunnettuja maamerkkejä valaistaan violetiksi ympäri maailman.

Maailman IBD-päivän tapahtuma järjestetään Hämeenlinnassa. Lue lisää: www.ibd.fi/tapahtumat/kevatpaivat-2018.

Maailman IBD-päivä näkyy sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #maailmanibdpäivä ja #ibdfi. Crohn ja Colitis ry haastaa IBD:tä sairastavat kertomaan oman tarinansa ja jakamaan sen aihetunnisteella #oikeestipaskatauti.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Ulla Suvanto, Crohn ja Colitis ry
puh. 040 031 5383
ulla.suvanto@ibd.fi

www.ibd.fi
#oikeestipaskatauti #maailmanibdpäivä #ibdfi

Crohn ja Colitis ry
Crohn ja Colitis ry on valtakunnallinen etujärjestö suolistosairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen. Yhdistyksen keskeisiä toiminta-alueita ovat edunvalvonta ja vaikuttaminen, tiedon välittäminen ja vertaistuen mahdollistaminen. Jäseniä yhdistyksessä on lähes 8000. Toimintaa tukee STEA. www.ibd.fi.
Janssen
Lääkeyhtiö Janssen on osa maailmanlaajuista Johnson & Johnson -konsernia. Janssen haluaa muuttaa ratkaisevasti tapaa, miten sairauksia hoidetaan. Yhtiö sijoittaa voimakkaasti innovatiivisten alkuperäislääkkeiden tutkimukseen ja kehitykseen sekä ratkaisujen löytämiseen jo ennen sairauksien puhkeamista. Janssen on yksi nopeimmin kasvavista globaaleista lääkeyhtiöistä. Lisätietoja osoitteessa www.janssen.com/finland.