Huolena lääkkeiden saatavuus sekä lähiapteekkipalvelun ja lääkeneuvonnan säilyminen

IBD ja muut suolistosairaudet ry toimii Fimean potilasneuvottelukunnan jäsenenä, jonka kokouksessa 18.3.2025 käsiteltiin kahta ajankohtaista teemaa: itsehoitolääkkeitä ja lääkkeiden saatavuutta.

Osana lääke- ja apteekkialan uudistusta valmistellaan joidenkin itsehoitolääkkeiden myynnin laajentamista myös muualle kuin apteekkeihin. Entä mitä lääkeviranomaiset voivat tehdä lääkkeiden saatavuushäiriöille, jotka haastavat potilaiden lääkehoitoja ja kuormittavat terveydenhuoltoa? 

Suomen itsehoitolääkevalikoima on eurooppalaisittain laaja

Fimean ylilääkäri Vesa Mustalammi alusti puheenvuorossaan itsehoitolääkkeistä ja niiden käytöstä. Suomen itsehoitolääkevalikoima on eurooppalaisittain varsin laaja, ja sen laajuus perustuu apteekkien antamaan lääkeneuvontaan. Apteekkien tarjoamalla lääkeneuvonnalla on tärkeä rooli itsehoitolääkkeiden turvallisen, tehokkaan ja tarkoituksenmukaisen käytön varmistamisessa. Tämä pätee varsinkin silloin, kun henkilöllä on useita sairauksia, käytössä muita lääkkeitä, hän on iäkäs tai hän on hakemassa lääkehoitoa uuteen oireeseen.     

Sydänliiton Mari Blek-Vehkaluoto kertoi tuoreen itsehoitolääkkeitä koskevan jäsentutkimuksen tuloksista. Sydänsairaat, kipulääkkeitä käyttävät potilaat kokevat apteekkien antaman lääkeneuvonnan tärkeänä  ja haluavat siksi asioida lähiapteekissaan. Suurin osa, 61 % vastanneista, sydänsairaista ei näe kipulääkkeiden tuomista kauppoihin järkevänä.  

Saatavuushäiriöistä on tullut uusi normaali 

Ylitarkastaja Tarja Sissala-Airaksinen Fimeasta alusti saatavuushäiriöistä ja siitä, miten viranomainen voi pyrkiä lieventämään niiden vaikutuksia lääkehoitojen jatkuvuuteen. Fimean saamat myyntiluvan haltijoiden ilmoitukset saatavuushäiriöistä eivät ole viime vuonna juurikaan vähentyneet, vaan häiriöistä näyttää tulleen uusi normaali. 

Häiriöiden vaikutuksia voidaan pyrkiä vähentämään erilaisilla poikkeusmenettelyillä. Tutkijakoordinaattori Sirpa Lohi Fimeasta kertoi pohjoismaisesta yhteistyöstä ja kokeilusta, jossa sairaalalääkkeissä voidaan hyväksyä käyttöön myös pakkauksia, joiden pakkausmerkinnät ovat englannin kielellä. Tutkijakoordinaattori Anu Pusa Fimeasta kertoi puolestaan myyntiluvattoman lääkevalmisteen kulutukseen luovuttamiseen liittyvästä erityislupamenettelystä.

Potilasjärjestöjen kuulumisissa oli paljon yhteistä

Totuttuun tapaan kokouksessa kuultiin ja keskusteltiin potilasjärjestöjen kuulumisista.  IBD ja muut suolistosairaudet nosti puheenvuorossaan esiin sappihapporipulia sairastavien kyselyn tuloksia, eri sairauksien kuten lyhytsuolisyndrooman korvausoikeuksien ongelmakohtia sekä syksyllä 2025 alkavan Kelan lääkeluoton etenemisen.

Yleisestikin lääkkeiden saatavuus sekä lääkkeen hankintahintaan vaikuttavat tekijät, eli lääkkeiden hinnoittelu sekä korvattavuus ja korvausmenettelyt, keskusteluttivat. Uutena asiana puheenvuoroissa nousi vahvasti esiin huoli apteekki- ja lääkeneuvontapalveluiden saatavuudesta jatkossa, jos lähiapteekkien toimintaedellytykset vaarantuisivat itsehoitolääkkeiden myyntikanavien laajentuessa. 

Keskustelussa nostettiin esiin yhteinen toive, että potilaiden ja lääkkeen käyttäjien näkökulma tulisi huomioida uudistuksia suunniteltaessa.

Lue lisää potilasneuvottelukunnan toiminnasta Fimean verkkosivuilta.