Hallitusohjelma julkaistu

Hallitusohjelmasta löytyy pitkäaikaissairaiden kannalta hyviä tavoitteita mm. asiakasmaksujen kohtuullistamisen ja kuntoutuksen kehittämisen osalta, mutta kipeästi kaivattu maksukattouudistus puuttuu.

Tänään julkistetussa hallitusohjelmassa linjataan monia pitkäaikaissairaita koskettavia asioita. Sote-palveluja uudistetaan maakuntamallilla ja tavoitteena on yhdenvertaisemmat palvelut ja ennaltaehkäisyn lisääminen. Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu asiakasmaksulain uudistus, jossa laajennetaan maksuttomuutta ja kohtuullistetaan maksuja. “Asiakasmaksulaki on todella tärkeä uudistus ja maksujen kohtuullistaminen helpottaisi monen pitkäaikaissairaan arkea”, kommentoi Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto. Hyviä asioita hallitusohjelmassa ovat myös kuntoutusjärjestelmän kehittäminen ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan vahvistaminen.

Crohn ja Colitis ry on nostanut esille yhdessä muiden potilasjärjestöjen kanssa maksukattouudistuksen tarvetta, mutta sitä ei valitettavasti löydy hallitusohjelmasta. “Olemme todella pettyneitä, että pitkäaikaissairaiden ja erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien toimeentulon parantaminen puuttuu ohjelmasta”, Suvanto toteaa harmistuneena. Työtä maksukattojen yhdistämiseksi ja kohtuullistamiseksi jatketaan, koska uudistus on tärkeä monen ihmisen hoidon ja hyvinvoinnin kannalta.