Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

FODMAP-opas ravintoloille ja ammattikeittiöille julkaistu

Mikä on FODMAP, miten ammattikeittiöt voivat huomioida FODMAP-ruokavaliota noudattavia henkilöitä, millä korvata sipuli? Tiiviit vastaukset näihin ja kätevä ruoka-ainetaulukko löytyy juuri julkaistusta, ravintoloille ja ammattikeittiöille suunnatusta FODMAP-oppaasta!

Opas auttaa ravintoloita ja ammattikeittiöitä ottamaan FODMAP-ruokavaliota noudatttavat asiakkaat huomioon. Oppaassa on tiiviit ohjeistukset, kuinka erityisruokavalioita noudattavia asiakkaiden voidaan ottaa huomioon mahdollisuuksien mukaan jo ruokalistan suunnittelussa. Kaiken ei tarvitse olla erityisruokavalioiden mukaista, mutta ihanteellista olisi, jos vaihtoehtoja on tarjota enemmän kuin yksi. Myös esimerkiksi kattavamman ainesosaluettelon mahdollisuutta olisi hyvä pohtia, jota asiakas pääsisi tahtoessaan selaamaan. Asiakas itse tietää ruokavalionsa ja sen tuomat rajoitteet parhaiten; kannustamme siis avoimeen keskusteluun!

Voit katsoa oppaan verkkoversiota tästä tai avata ladattavan PDF-tiedoston tästä värillisenä ja tästä mustavalkoisena. Oppaan voi esimerkiksi tulostaa keittiöihin tai käyttää perehdytysmateriaalina aiheeseen.

Opas on Savonia AMK:n matkailu- ja ravitsemisalan tutkinto-ohjelman opiskelija Jenna Raassinan opinnäytetyö joulukuulta 2023. Yhdistys oli opinnäytetyön yhteistyökumppani.