Suoliston hiljainen yllätys – Divertikuloosiviikko 7.–13.10.2024

Jopa puolella 60 vuotta täyttäneistä on suolen seinämään muodostuvia divertikkeleitä eli umpipusseja. Kun divertikkeleitä on kymmeniä, puhutaan divertikuloosista. 7.–13.10. vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa Divertikuloosiviikkoa.

Divertikuloosi on yleinen suolistosairaus, joka voi koskettaa ikään katsomatta, mutta erityisesti ikääntyvää väestöä. Divertikuloosissa suolen seinämään on muodostunut suolen sisäisen paineen myötä divertikkeleitä eli umpipusseja. Suurimmalla osalla divertikuloosi on oireeton, ja se löydetään sattumalta muiden tutkimusten ohessa. Sairaus voidaan sekoittaa ärtyvän suolen oireyhtymään samankaltaisten oireiden vuoksi; ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja, jotka helpottavat ulostamisen myötä.

Jos divertikkelit tulehtuvat, puhutaan divertikuliitista. Se oireilee usein vasemmalle alavatsalle keskittyvänä kovanakin kipuna, joskus myös pahoinvointina ja lievänä kuumeiluna. IBD ja muut suolistosairaudet ry:n keväällä 2024 toteuttaman kyselytutkimuksen (n=327) mukaan erityisesti divertikuliitin kipu on merkittävää ja elämänlaatua heikentävää.

Divertikuliitin aiheuttamat kipukokemukset voivat olla huomattavia. Lähes 70 prosenttia vastaajista arvioi divertikuliitin aiheuttaman kivun vähintään kahdeksaan asteikolla yhdestä kymmeneen”, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija Elisa Arvola kertoo.

”Sekä ripuli että vatsakivut estävät välillä kaiken normaalinkin toiminnan. Tulehduksen ollessa päällä kipukrampit lamauttavat täysin. Harvoin uskaltaa sopia mitään etukäteen, ellei ole tosi hyviä peruutusehtoja”, yksi kyselyyn vastanneista kertoo.

Ei automaattisesti antibioottia

Divertikuliitti voidaan jakaa komplisoitumattomaan ja komplisoituneeseen, eli akuuttiin divertikuliittiin. Niitä on noin viisi prosenttia kaikista tapauksista. Komplisoitumatonta divertikuliittia hoidetaan pääasiallisesti levolla ja oireenmukaisesti tulehduskipulääkkeillä. Aiemmista hoitokäytännöistä poiketen aina ei tarvitakaan antibiootteja, mikä saattaa aiheuttaa hämmennystä potilaissa. Monet kyselyyn vastanneet kokivatkin jääneensä sairautensa kanssa yksin. Erityisesti sairauden vähättely ja tiedon puute turhauttivat.
Määrätty hoito voi tuntua oireiden voimakkuuteen nähden liian vähäiseltä ja sairaus täten hoitamattomalta”, Arvola arvioi.

Kyselyn perusteella potilasohjauksessa on puutteita. Moni vastanneista kokee, että sairautta ja sen oireiden hallintaa esimerkiksi ruokavaliolla ei ole käyty riittävästi läpi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Oireet voivat rajoittaa elämän kotiin.

Aina saa varoa ruokailun kanssa ja vaikuttaa päivittäiseen elämään ja kanssakäymiseen kun vatsa aina turvonut ja kipeä ja ilmavaivat haittaavat jo sosiaalista kanssakäymistä. Kokonaisvaltainen epämukava olo jatkuvasti, ei voi oikein nauttia mistään”, toinen vastaajista tiivistää.

Suomen ensimmäinen Divertikuloosiviikko

7.–13.10.2024 vietetään IBD ja muut suolistosairaudet ry:n johdolla Suomen ensimmäistä Divertikuloosiviikkoa. Divertikuloosiviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta sairaudesta ja sen vaikutuksista elämänlaatuun. Tietoa ja tukea on saatavilla yhdistyksen nettisivuilla www.ibd.fi, sekä esimerkiksi Facebookin vertaisryhmässä ”Divertikuloosia sairastaville – IBD ja muut suolistosairaudet ry”.

IBD ja muut suolistosairaudet ry on valtakunnallinen suolistosairauksia sairastavien järjestö, joka tarjoaa tietoa ja tukea sekä tekee yhteiskunnallista edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä.