Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Crohnin tautia sairastava, osallistu tutkimukseen!

TUTKIMUS: CROHNIN TAUTI JA SUU

Jatkuu edelleen, vielä noin 20 Crohnin tautia sairastavaa henkilöä tarvittaisiin tutkimukseen

Tutkimuksen nimi: Syljen agglutiniinin ja ihmisen beeta defensiini-2:n toiminnalliset puutteet Crohnin taudissa ja parodontiitissa

Tutkimuksen tausta ja tarkoitus

Aiempien tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että Crohnin tautia sairastavilla on lisääntynyt riski sairastua parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaan sairauteen. Kiinnityskudosten menetys voi johtaa hoitamattomana useiden vuosien aikana lopulta hampaiden irtoamiseen. Taustalla näyttäisi olevan syljen agglutiniinin ja ihmisen beeta defensiini-2 (hBD-2) toiminnan virheet, jotka ovat geneettisesti muuntuneet Crohnin taudissa ja parodontiitissa. Tutkimuksen tarkoitus on sylkitestillä selvittää agglutiniinin toiminta ja hBD-2 tasot. Sylkitestin avulla voitaisiin helposti tunnistaa parodontiitin riskipotilaat jo taudin aikaisessa vaiheessa sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa sairautta tehokkaasti. Tämä taasen edistäisi potilaan niin suun kuin yleensä terveyttä ja vähentäisi potilaan ja yhteiskunnan kustannuksia.

Tutkimukseen osallistuminen

Yhdellä tutkimuskäynnillä (n 45 min) erikoishammaslääkärit suorittavat suun ja hampaiston tarkastuksen reikiintymisen, hampaiden kiinnityskudosten ja limakalvojen osalta. Suun tarkastuksen yhteydessä otetaan sylkinäyte. Lisäksi teidän tulee täyttää kaavake, jossa kysytään rajattuja henkilötietojanne, sairauksianne sekä aikaisempaa hampaiston hoitoa. Tarkastus vastaa vuotuista hammastarkastusta ja sen jälkeen kuulette tarkastuksen tuloksista. Mikäli suussa tai hampaissa todetaan hoidon tarvetta, tarvittaviin toimenpiteisiin ohjataan omalle hammaslääkärille. Tämän tutkimuksen piirissä ei tehdä hoidollisia toimenpiteitä. Tutkimus tapahtuu Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella.

Ketkä eivät voi osallistua tutkimukseen?

Tutkimukseen ei voida ottaa henkilöitä, jotka tupakoivat, käyttävät runsaasti alkoholia, sairastavat diabetestä tai Crohnin tautipotilaita, jotka ovat saaneet hoitoa parodontiittiin aiemmin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja kysy lisää:

Erikoishammaslääkäri, dosentti Jaana Rautava

sähköposti: jaana.rautava@utu.fi

puh: (02) 333 8211 ma, ke, to ja pe 8.30-16

Turun yliopiston Hammaslääketieteen laitos
Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku