CLD:tä sairastavien suolistomikrobisto-tutkimus

Maaliskuussa 2018 on käynnistymässä synnynnäistä kloridiripulia (CLD, congenital chloride diarrhea) sairastavien potilaiden suoliston mikrobistoa selvittävä tutkimus. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää CLD-potilaiden suoliston mikrobiston koostumusta.

Tutkimus on kansallinen ja siihen on tarkoitus kutsua kaikki Suomessa asuvat 2 – 60-vuotiaat CLD-potilaat. Tutkimukseen kuuluu käynti suolistolääkärin vastaanotolla sekä veri-, virtsa- ja ulostenäytteitä. Lisäksi pyydämme täyttämään ruokapäiväkirjaa ennen tutkimuskäyntiä.

Kaikille tutkimukseen osallistuville tarjotaan mahdollisuus osallistua ravintolisäkokeiluun, jonka tarkoitus on pyrkiä helpottamaan sairauteen liittyvää ripulioiretta. Tutkimuskäynnit järjestetään Helsingissä nyt tulevana keväänä, Kuopiossa ja Oulussa syksyllä 2018. Helsingissä (ja lähialueilla, esim. Turku) asuville potilaille lähetämme lähiaikoina kutsukirjeet, joissa on lisäinformaatiota tutkimuksesta.

Tutkimukselle on myönnetty Helsingin yliopiston eettisen toimikunnan puoltava lausunto. Tutkimus tulee tuomaan kansainvälisesti ainutlaatuista tietoa CLD-potilaiden suoliston mikrobistosta. Aihetta on tähän mennessä hyvin vähän tutkittu. Mikäli ravintolisästä on apua, voi arki ripulioireen lievittyessä helpottua.

Valitettavasti meillä ei välttämättä ole kaikkien Suomessa asuvien CLD-potilaiden yhteystietoja, etkä näinollen välttämättä saa kutsukirjettä automaattisesti. Mikäli kuitenkin kiinnostuit tutkimuksesta, voit olla suoraan yhteydessä Saara Leskiseen tai tutkimushoitaja Anne Nikkosen.

0451285886 / Anne Nikkonen
044 717 5987 / Saara Leskinen

Yhteistyöterveisin tutkimusryhmän puolesta,
Saara Leskinen
Lastentautien erikoislääkäri
KYS, lasten ja nuorten klinikka
HYKS, Lastenklinikka

Sposti: saara.leskinen(a)kuh.fi

Puh. 044 717 5987