Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Biologisten lääkkeiden kylmäkuljetuspakkaukset

Olemme saaneet tänä vuonna paljon yhteydenottoja liittyen biologisten lääkkeiden kylmäkuljetuspakkauksiin, jotka turvaavat lääkkeiden säilyvyyden matkalla. Biologisia lääkkeitä ja biosimilaareja säilytetään yleensä alle viiden asteen lämpötilassa. Tarkat valmistekohtaiset säilytysohjeet kerrotaan pakkausselosteessa.

Epäselvyyttä on aiheuttanut, mistä kylmäkuljetuspakkauksia saa. Osa lääkeyrityksistä tarjoaa lääkevalmisteilleen omia kuljetuspakkauksia, joita saa hoitavalta taholta esimerkiksi laiteohjauksen yhteydessä. Laukut vaativat kuitenkin paljon varastointitilaa, joka rajallisissa tiloissa rajoittaa laukkujen jakelumahdollisuuksia. Lisäksi kaikki lääkeyritykset eivät edes tarjoa valmisteilleen kuljetuspakkauksia.

Lääkefirmojen kylmäkuljetuspakkaukset myös eroavat toisistaan. Osaan mahtuu vain kaksi kynää, osaan kokonaisia pakkauksia. Myös kuljetuspakkauksen säilyvyys vaihtelee ja on osassa vain 4-8 tuntia. Nämä kuljetuspakkaukset toimivat hyvin lyhyillä matkoilla, esimerkiksi matkalla apteekista kotiin.

Jos edessä on pidempi matka, kannattaa pohtia pitkäkestoisemman kuljetuslaukun hankintaa esimerkiksi Diabeteskaupasta. Diabeteskaupan valikoimasta löytyy kylmäkuljetuslaukkuja aina 36 tunnin säilyvyyteen asti.

Seuraamme tilannetta kylmäpakkauksiin liittyen ja tiedotamme tarpeen mukaan.