Biologisten lääkkeiden käyttäjille suositellaan kolmatta koronarokotetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että kunnat tarjoavat kolmannen koronarokoteannoksen niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut.

THL:n määritelmän mukaan voimakkaasti immuunipuutteisten henkilöiden ryhmään kuuluvat myös ne tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavat, jotka käyttävät sairautensa hoitoon biologista lääkettä tai JAK-estäjää. Kaikki biologiset lääkkeet ovat pistettäviä tai suoneen annettavia lääkkeitä.

Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään eivät kuulu pelkästään kortikosteroidilääkitystä, metotreksaattia, atsatiopriinia, siklosporiinia, sulfasalatsiinia tai hydroksiklorokiinia käyttävät henkilöt.

Kolmas annos voidaan tarjota voimakkaan immuunipuutteisille vähintään kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Kunnat järjestävät koronarokotukset asukkailleen ja määrittelevät itse kolmansien koronarokotteiden aikataulun. Tarkemman tiedon rokottamisesta saa siis omasta kotikunnasta. Jos olet epävarma, kuulutko siihen ryhmään, jolle kuntasi tarjoaa kolmatta rokoteannosta, ole yhteydessä omaan lääkäriisi tai kotikuntaasi.

Lisää tietoa kolmannesta koronarokotteesta:

THL:n suositus kunnille kolmannen koronarokotteen tarjoamisesta.

THL:n listaus voimakkaasti immuunipuutteisista henkilöistä.

Taysin ohjeita kolmannen rokotteen saajille (uutinen 22.9.)