Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto etenee

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto on päätetty ottaa käyttöön porrastetusti. Muutos tapahtuu vuosien 2024-2026 aikana niin, että alkuvaiheessa mukaan tulevat vain tietyt biologiset lääkkeet. Suolistosairauksien hoidossa käytettävät biologiset lääkkeet tulevat apteekkivaihdon piiriin vuoden 2024 aikana.

Apteekkivaihto tarkoittaa käytännössä sitä, että biologisia lääkkeitä ja vastaavia biosimilaareja voidaan vaihtaa apteekissa edullisempaan valmisteeseen viitehintajärjestelmän mukaisesti eli samoin kuin muita lääkkeitä tällä hetkellä. Vaihto voidaan tehdä enintään kuuden kuukauden välein eikä se koske alle 18-vuotiaiden käyttämiä biologisia lääkkeitä. Lääkäri voi aina kieltää vaihdon perustellusta syystä.

IBD ja muut suolistosairaudet ry. on antanut lakiluonnoksesta lausunnon ja vaikuttanut aktiivisesti muutokseen. Olemme tyytyväisiä, että lasten ja nuorten käyttämät lääkkeet rajattiin vaihdon ulkopuolelle ja että vaihto otetaan käyttöön porrastetusti. On hyvä antaa apteekeille ja terveydenhuollolle aikaa varmistaa toimiva neuvonta ja ohjaus erityisesti niissä tilanteissa, joissa tuttu antolaite vaihtuu apteekkivaihdon yhteydessä.

Seuraamme aktiivisesti muutoksen etenemistä ja viestimme, kun aiheesta tulee uutta tietoa.

Lue myös tiedote STM:n sivuilta.