Taas matkalla vessaan? IBD-viikko 1.–7.12.2024
Tiedote
Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, voivat näkyä elämässä vaihtelevin tavoin, ja esimerkiksi toistuvat vessakäynnit voivat rajoittaa sosiaalista elämää huomattavasti.
Suolistosairauden oireet ja niiden vaikutukset elämään ovat yksilöllisiä ja aaltoilevia. Monelle tulehduksellista suolistosairautta eli IBD:tä sairastavalle jokapäiväinen todellisuus sairauden aktiivisessa vaiheessa on, että vessasta tulee lähes toinen koti.
– Sairauden aktiivisessa vaiheessa voi tuntua, että on jatkuvasti matkalla vessaan, jonne IBD voi äkillisesti ja toistuvasti pakottaa, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto kertoo.
– Joskaan ei aina, sillä aktiivisten ja rauhallisten vaiheiden vaihtelu kuuluu sairauden luonteeseen.
1.–7.12. vietettävällä IBD-viikolla lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista (Inflammatory Bowel Disease), johon kuuluvat Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus sekä välimuotoinen koliitti. IBD on diagnosoitu jo yli 60 000 suomalaisella, ja diagnoosimäärät nousevat vuosittain.
– Näiden sairauksien vaikutukset ulottuvat fyysisistä oireista psyykkisiin ja sosiaalisiin haasteisiin, joten on tärkeää tarjota asianmukaista tukea ja tietoa sekä suolistosairaille että heidän läheisilleen, Suvanto painottaa.
Vessapassi avaa ovet
Kun tarve päästä vessaan yllättää, ei sitä ole kauaa aikaa etsiä. Yhtenä apuna on Vessapassi, jonka tarkoituksena on helpottaa pääsyä vessaan julkisilla paikoilla. Sitä voi näyttää erilaisten toimipaikkojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi esimerkiksi asiakas-WC:hen, esteettömään WC:hen tai henkilökunnan WC:hen vaikkei olisi asiakkaana. Näin Vessapassi voi laajentaa elinpiiriä ja parantaa elämänlaatua toistuvista vessakäynneistä huolimatta.
Tulehdukselliseen suolistosairauteen voi kuulua myös kipuja ja uupumusta, ja moninaisia suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel- ja iho-oireita. Oireet ja niiden vaihtelevuus voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, työelämään ja sosiaalisiin tilanteisiin. Siltikin, vaikka IBD on elinikäinen sairaus, sen kanssa on mahdollista elää täyttä elämää, nauttien myös täysin oireettomista kausista.
Tietoa ja tukea suolistosairauksien kanssa elämiseen on saatavilla esimerkiksi valtakunnallisen potilasjärjestön IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kautta. IBD-viikolla järjestö rohkaisee jakamaan omia tarinoita ja kokemuksia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa hashtagilla #IBDviikko, jotta IBD-tietoisuus ja ymmärrys sen vaikutuksista elämään kasvaa. Samalla voi antaa vertaistukea heille, jotka eivät sitä välttämättä ole aiemmin saaneet.
Lisätietoja:
Ulla Suvanto
toiminnanjohtaja, IBD ja muut suolistosairaudet ry
040 031 5383 / ulla.suvanto@ibd.fi
Renja Nikula
viestintäpäällikkö, IBD ja muut suolistosairaudet ry
040 632 6622 / renja.nikula@ibd.fi