Muutoksia THL:n rokotussuosituksissa

THL päivitti syyskuun alussa verkkosivujensa sivua siitä, kuka on voimakkaasti immuunipuutteinen. THL antaa väestötason suosituksia, joiden tarkoituksena on tukea muun muassa hyvinvointialueiden rokotustoimintaa. Osa IBD:tä sairastavista ovat voineet kuulua voimakkaasti immuunipuutteisten tai riskiryhmiin biologisen lääkityksensä perusteella.

THL:n suosituksen mukaan IBD:n hoitoon käytetty biologinen lääkitys ei välttämättä aiheuta voimakasta immuunipuutteisuutta. Muuttuneen suosituksen mukaan esimerkiksi sulfasalatsiinin, metotreksaatin, infliksimabin, adalimumabin, vedolitsumabin ja ustekinumabin ei katsota yleensä yksinään aiheuttavan voimakasta immuunipuutteisuutta. Myöskään pelkästään kortikosteroidilääkitystä käyttävät henkilöt eivät kuulu voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään. Lista ei kuitenkaan ole absoluuttinen tai kokonaan poissulkeva. Lopullisen arvion tilanteesta sekä yksilön oikeudesta koronarokotukseen tekee hyvinvointialue. Arvioissa on otettava huomioon kokonaistilanne, joka koskee lääkityksen lisäksi myös perussairauksia.

Rokotuksien kohderyhmät säilyvät THL:n mukaan samoina, mutta rokotukset toteutetaan tänä vuonna porrastaen. Tämä voi näkyä esimerkiksi koronarokotuksissa, jotka ovat alkaneet tämän syksyn osalta jo monilla hyvinvointialueilla. Koronarokotteita tarjotaan ensimmäisenä suurimmassa riskissä oleville eli voimakkaasti immuunipuutteisille ja kaikkein iäkkäimmille. Tänä syksynä muihin riskiryhmiin kuuluville koronarokotuksia tarjotaan influenssarokotusten yhteydessä myöhemmin syksyllä.

Onko suosituksen muuttuminen vaikuttanut sinun koronarokotuksiisi? Laita viestiä sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija Elisa Arvolalle, elisa.arvola@ibd.fi.

Uutista päivitetty 18.9. THL:n antamien tietojen pohjalta.