Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

CP-liitto mukaan Vessapassiin

Suomen CP-liitto ry on liittynyt mukaan järjestöihin, jotka tarjoavat Vessapassia jäsenetunaan. CP-liitto muun muassa tarjoaa tietoa, tukea ja toimintaa ihmisille, joilla on cp-vamma, selkäydinvamma (mmc), hydrokefalia tai normaalipaineinen hydrokefalia (nph), sekä heidän läheisilleen. Näistä cp-vammaan, selkäydinvammaan sekä normaalipaineiseen hydrokefaliaan kuuluu usein rakon tai suolen toiminnan häiriöitä. Oireita voi olla läpi elämän, tai ne voivat ilmaantua hiljalleen aikuisuudessa esimerkiksi lisääntyvän spastisuuden myötä.

“Olemme kovin iloisia, että nyt myös cp-yhdistysten jäsenet voivat saada Vessapassin käyttöönsä. Neurologinen liikuntavamma vaikuttaa usein rakon ja suolen toimintaan, ja Vessapassi helpottaa varmasti monen elämää”, CP-liiton viestintäpäällikkö Lissu Kiviniemi toteaa.

“Toivomus siitä, että Vessapassi saataisiin myös CP-liiton jäseneduksi, nousi esiin keväällä vertaisten keskustelussa. On mahtavaa, että pystymme toteuttamaan toiveen näin nopeasti”, Kiviniemi jatkaa.

Cp-yhdistysten jäsenet voivat saada Vessapassin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toimisto@cp-liitto.fi. Vessapassi toimitetaan sitä pyytäneille postitse.

Vessapassi ei edellytä esteettömiä, mutta kannustaa siihen

Vaikka monet CP-liiton jäsenistä käyttävät liikkumiseen apuvälineitä, ei Vessapassi-paikaksi ilmoittautuneiden wc-tilojen tarvitse olla esteettömiä. Tärkeintä Vessapassiin liittyen on, että mahdollisimman moni mahdollistaisi Vessapassin käyttäjille pääsyn vessaan.

“Emme luonnollisesti voi vaatia jokaiselta yrittäjältä esteettömiä wc-tiloja. Toivomme kuitenkin, että jäsenistömme kohtaaminen innostaisi kaikkia pohtimaan tilojensa esteettömyyttä tulevaisuudessa. Ja esimerkiksi tukikahvan asentaminen wc:n seinään helpottaa monien wc-asiointia huomattavasti”, Kiviniemi muistuttaa.

Vessapassi on kortti, jonka tarkoituksena on helpottaa tiettyjä eri sairauksia tai vammoja sairastavien pääsyä vessaan julkisilla paikoilla. Sitä voi näyttää erilaisten toimipaikkojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Tietyt terveydelliset syyt voivat aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa, ja henkilöt voivat olla pakotettuja pysyttelemään WC:n läheisyydessä: kun iskee tarve päästä vessaan, ei sitä ole aikaa etsiä. Sairastavalla voi olla myös avanne tai vaipat, joiden vaihtaminen voi olla helpompaa ja miellyttävämpää yksityisesti esimerkiksi tilavammassa esteettömässä WC:ssä. Kaikki sairaudet tai vammat eivät näy ulospäin, eikä kaikkien toimintakykyä voi arvioida ulkonäöstä.

“Idea Vessapassista on syntynyt suolistosairauden joukossa, ja IBD ja muut suolistosairaudet ry on rekisteröinyt sen tavaramerkikseen”, Vessapassista vastaava IBD ja muut suolistosairaudet ry:n viestintäsuunnittelija Laura Mäkinen kertoo.

“Vuosien saatossa myös seitsemän muuta järjestöä on ottanut sen jäsenedukseen; Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry, Colores – Suomen suolistosyöpäyhdistys ry, Neuroliitto, Liikehäiriösairauksien liitto, Syöpäjärjestöt sekä Suomen sklerodermayhdistys ja uusimpana Suomen CP-liitto.”

Lue lisää Vessapassista osoitteessa www.vessapassi.fi!