Kirjoituskutsu tutkimukseen: Yksityiset tarpeet julkisissa tiloissa
Haluaisitko kirjoittaa vapaamuotoisesti tutkimuskäyttöön siitä, miten suomalaiset julkiset vessat toimivat kohdallasi? Miten niitä voisi parantaa? Onko niiden varustelu riittävää? Miten valmistaudut, kun lähdet asioimaan kodin ulkopuolelle? Tai ehkä asiat toimivat jo loistavasti?
Miksi keräämme vessakirjoituksia?
Suolen toimintaan liittyvistä asioista puhuminen on edelleen Suomessa tabu, vaikka se koskettaa ihan jokaista. Suoliston toimintaan liittyy tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja. Esimerkiksi usein julkiset vessat ja niihin liittyvä lainsäädäntö on rakennettu ”normaalisti” toimivien suolistojen ympärille. Pienillä parannuksilla julkisia vessoja voitaisiin kuitenkin muuntaa sopimaan monenlaisille käyttäjille ja heidän tarpeilleen.
Tämä kirjoituskutsu on osa Suomen Akatemian rahoittamaa (hanke nro. 350247) tutkimusta Julkitehdyn ulosteen politiikka kaupunkikuvassa, taiteessa ja bioetiikassa, jonka tavoitteena on pyrkiä vähentämään ulostamiseen liittyviä epätasa-arvoisuuksia ja ennakkoluuloja.
Kerättävien kirjoitusten avulla pyritään tuomaan esille asioita, jotka toimivat julkisissa vessoissa ja joita voitaisiin parantaa. Kirjoitus on suunnattu henkilöille, joilla on jokin suoliston toimintaan vaikuttava sairaus, vamma, sairauden tai leikkauksen jälkitila tai jokin muu oire tai rajoite.
Kirjoitusohje
Vapaamuotoiset kirjoitukset kerätään Tietoarkiston ylläpitämän Penna-palvelun kautta. Voit kirjoittaa esimerkiksi elämäkerrallisesti tai vaikka vain jostakin yhdestä tapahtumasta, mikä kuvaa kokemuksiasi julkisista vessoista. Voit kirjoittaa tarinan myös toiveistasi julkisten vessojen suhteen. Kirjoituksilla ei ole pituusvaatimuksia eikä -rajoituksia.
Kirjoituksia kerätään vuoden 2023 loppuun saakka. Klikkaa itsesi tästä lukemaan tarkemmat kirjoitusohjeet!
Kysymyksiin tutkimuksesta vastaa:
Anna Rajala
Tampereen yliopisto
Yhteiskuntatutkimuksen yksikkö
anna.i.rajala@tuni.fi
Puh. 050 318 2563 (arkisin klo 9–17)