Hyvää IBD-viikkoa!

IBD-viikolla lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta. Vuoden 2022 teemana on ”IBD ei kysy ikää”.

IBD-viikoa vietetään vuosittain 1.-7.12. Tänä vuonna teemana on ”IBD ei kysy ikää”, sillä vaikka IBD:tä on pidetty nuorten aikuisten sairautena yleisimmän diagnoosi-iän ollessa 15-35-vuotta, uusien diagnoosien määrä kasvaa vuosittain kaikissa ikäryhmissä. Sairastua voi ja diagnoosin saada missä iässä tahansa.

Tänä vuonna lisäämme tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista pääasiassa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi informatiivista mainosta näkyy Tampereen ja Helsingin ratikoissa, Helsingin metrossa sekä sairaaloiden puhelinlatauspisteiden mainosnäytöillä. Muutama rohkea IBD:tä sairastava on kertonut tarinansa myös eri medioiden artikkeleihin, jotka julkaistaan IBD-viikon aikana.

Omien kokemusten jakaminen muiden sairastuneiden ja läheisten kanssa auttaa myös itseä jaksamaan arjessa ja muistuttaa, ettei sairauden ja oireiden kanssa tarvitse olla yksin. Yhdistyksemme vertaistuellisessa toiminnassa kokemusten jakaminen onnistuu turvallisesti ja luottamuksellisesti. Jokaisella on oikeus valita itse, miten paljon sairaudestaan kertoo eri tilanteissa.

Voit osallistua IBD-viikkoon helposti somessa!

Sosiaalisessa mediassa voit osallistua kampanjaan kertomalla oma tarinasi ja tägäämällä julkaisuihin Facebookissa ja Instagramissa @ibdjamuutsuolistosairaudetry ja Twitterissä @ibdjamuut. Käytäthän myös aihetunnisteita #ibdfi #ibdviikko! Vapaasti käytössä olevat kuvat ja tekstiehdotus IBD-viikon postauksiin löytyvät IBD-viikon pääsivulta.

Myös sairaaloihin ja muihin organisaatiohin suunnitellut, infotelevisioihin sopivat IBD-viikon esittelydiat (PowerPoint) löytyvät IBD-viikon pääsivulta.

Tiesitkö, että…

  • Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases).
  • IBD:hen kuuluvat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehduus eli colitis ulcerosa sekä välimuotoinen koliitti. Yleisimpiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Ruoansulatuskanavan oireiden lisäksi voi olla esimerkiksi nivel-, iho- ja silmäoireita sekä uupumusta.
  • IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansansairaus, sillä sairastuneita on jo yli 56 000*. Joka vuosi yli 2 500 ihmistä saa diagnoosin, ja sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa. Sairauden syytä ei tunneta. IBD:tä hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, mutta osa sairastavista tarvitsee myös leikkaushoitoa.
  • IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoatukea ja edunvalvontaa suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Tutustu toimintaan osoitteessa www.ibd.fi!

Lisätietoja IBD-viikosta ja mediayhteydenotot: viestintäpäällikkö Renja Nikula, renja.nikula@ibd.fi / 040 632 6622.

*Korvausoikeusnumero 208 (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) oli vuoden 2021 lopussa 55 925 henkilöllä. Uuden diagnoosin sai vuoden aikana 2 746 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto