Vastustuskykyä heikentävä hoito voi oikeuttaa maksuttomaan influenssarokotukseen
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL suosittaa influenssarokotusta kaikille sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluville yli 6 kuukauden ikäisille lapsille ja kaikille aikuisille. Alle 7-vuotiaat lapset ja 65 vuotta täyttäneet saavat influenssarokotteen jo ikänsä vuoksi riippumatta siitä, kuuluvatko he sairauden vuoksi riskiryhmään. Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri antaa lopullisen arvion, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.
THL kertoo nettisivuillaan, että influenssarokotteen saavat maksutta muun muassa he, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvia ovat esimerkiksi henkilöt, joilla on käytössä vastustuskykyä heikentävä hoito. Crohnin tautiin tai haavaiseen paksusuolentulehdukseen voidaan käyttää vastustuskykyä heikentävää hoitoa, kuten esimerkiksi
- kortisonihoitoa (prednisoloni >15mg/vrk yli 2 viikkoa; lapsilla ei annosrajaa)
- solunsalpaajahoitoa (myös atsatiopriini ja metotreksaatti)
- sellaista biologista lääkehoitoa, joka heikentää puolustuskykyä, kuten TNF-alfa- ja muut salpaajat, esimerkiksi
- adalimumabi (Humira)
- infliksimabi (Remicade, Inflectra, Remsima)
Immunosuppressiivista hoitoa saaville rokotus annetaan mieluiten hoitotaukojen aikana tai ainakin 1–2 viikkoa ennen voimakasta hoitojaksoa. Näin rokotteen suojateho on paras mahdollinen. Jos selkeitä hoitotaukoja ei ole, pistettävän influenssarokotteen voi antaa milloin tahansa hoitoon nähden.
Influenssarokote voi estää jälkitaudit
Influenssarokotuksilla voidaan vähentää lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien influenssasta johtuvia sairaala- ja laitoshoitoja, influenssasta johtuvia ennenaikaisia kuolemia, vaikean influenssan ilmaantuvuutta, jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta, perussairauden vaikeutumista ja influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.
Influenssarokotusta suositellaan myös vakavalle influenssalle alttiin henkilön lähipiirille, eli heille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa sairauden tai sen hoidon vuoksi vakavalle influenssalle alttiiseen ihmiseen. Osa lähipiiriin kuuluvista saa maksuttoman influenssarokotteen, osalle se on omakustanteinen.
Voimakkaasti immuunipuutteisilla influenssarokotteen teho voi jäädä heikoksi ja vakavasti sairailla suoja on korkeintaan kohtuullinen. Näin ollen he hyötyvät selvästi lisäsuojasta, jota he saavat lähipiirinsä rokotuksista. Kaikki vakavalle influenssalle alttiit ihmiset saavat lisäsuojaa myös heitä hoitavien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokotuksista.