Piirretty nalle vilkuttaa katsojalle. Tekstinä "Tukea perheille -hanke"

Tietoa lapsen IBD:stä

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään lyhennettä IBD, joka tulee englanninkielisistä sanoista Inflammatory Bowel Diseases. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yhteisnimitys Crohnin taudille, colitis ulcerosalle eli haavaiselle paksusuolentulehdukselle ja luokittelemattomalle koliitille (IBD unclassified, IBDU).

IBD on pitkäaikaissairaus, jota hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksilla. Tavoitteena on, että lapsi voi elää mahdollisimman normaalia ja hyvää elämää sairaudesta huolimatta.

Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriulosteet, voimakas väsymys ja ruokahaluttomuus. Lapsilla oireena voi olla myös kasvun hidastuminen.

Tulehdukselliset suolistosairaudet eivät ole tarttuvia.

Lapsi ei sairasta yksin, sillä Suomessa on yli 1 300 IBD:tä sairastavaa alle 20-vuotiasta. Joka vuosi noin 250 alle 20-vuotiasta saa IBD-diagnoosin. Sairastua voi missä iässä tahansa, mutta tyypillinen sairastumisikä on 15–35-vuotiaana.

Kaiken kaikkiaan sairastavia on Suomessa noin 50 000, ja uusia tapauksia todetaan noin 2000 vuodessa. Syytä tähän yleistymiseen ei vielä tiedetä.

Yhdistyksen Tietoa sairauksista -sivulta löytyy lisää tietoa suolistosairauksista.

Lapsi sairastaa -osiosta löytyy tietoa ja vinkkejä sairastavan lapsen ja nuoren päivähoitoon sekä koulunkäyntiin ja opiskeluun.

Lisäksi Lastentalosta löytyy tietoa IBD:stä, sairaalahoidosta ja hoitoon valmistautumisesta. Lapsille on tehty videot valmistautumisesta tähystyksiin (gastroskopiaan ja kolonoskopiaan).

Katso myös Kun lapsi sairastuu -IBD-opas ja muut materiaalit täältä >>

Artikkelit ja tekstit

  • Kattavasti perustietoa lapsen IBD:stä IBD-lehden 1/17 artikkelissa ”Lapsellani on IBD”.
  • Vinkkejä suolistosairauden huomiointiin koulussa IBD-lehden 2/19 artikkelissa IBD koulussa.

IBD-lehti on Crohn ja Colitis ry:n jäsenlehti, joka ilmestyy neljästi vuodessa.