Piirretty nalle vilkuttaa katsojalle. Tekstinä "Tukea perheille -hanke"

Materiaalit

Kun lapsi sairastuu -IBD-opas

Kuvassa Kun lapsi sairastuu -oppaan kansikuva. Oppaassa on perustietoa IBD:stä eli tulehduksellisista suolistosairauksista lapsella, sairauden hoidosta ja sairastumisen vaikutuksista perheen elämään. Alla linkki oppaan sähköiseen versioon.

Kattavasti perustietoa IBD:stä eli tulehduksellisista suolistosairauksista lapsella, sairauden hoidosta ja sairastumisen vaikutuksista perheen elämään.

Lisätietoa ja sähköinen versio oppaasta täällä>>. Tilauslomake ja tietoa yhdistyksen muista IBD-oppaista täällä>>.

Tietoa päiväkotiin ja kouluun

Lapsen IBD - tietoa päiväkotiin flyerin kuva
Lapsen IBD -tietoa kouluun flyerin kuva

Ylläolevia esitteitä lapsen IBD:stä voi käyttää apuna keskusteltaessa lapsen sairaudesta ja tarvittavista tukimuodoista päiväkodissa ja koulussa.

Esitteet voi ladata pdf-muodossa: Paivakotiin_lapsen_IBD ja Kouluun_lapsen_IBD

Lue myös vinkkejä suolistosairauden huomiointiin koulussa IBD-lehden 2/19 artikkelissa IBD koulussa.

Videot

Hankkeen Videot-sivulta löytyy:

 • tietoa kouluille suunnatusta Kaverina #näkymätönsairaus -kampanjasta
 • asiantuntijaluentoja muun muassa koulunkäynnin joustoista ja lapsen sairastumisen vaikutuksista perheen arkeen

Lastenkirja Mutkikas suoli

Yhdistyksen Mutkikas suoli -lastenkirja kertoo IBD:stä päiväkoti- ja alakouluikäisille ymmärrettävällä tavalla. Kirjaa voi tilata hintaan 6e / kappale, sisältäen postikulut. Lue lisää ja tee tilaus täältä >>

Muuta kirjallisuutta

 • Tutki! Kakkaa -kuvakirja sopii kyselyikäiselle 3-6 -vuotiaalle. Avattavien luukkujen alta löytyy vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin kakasta. Oppi&ilo, 2017.
 • Pienen kulkijan sairauskirja on lapsille suunnattu tietoteos, jossa esitellään lasten yleisimpiä syitä käydä lääkärissä sekä yleisimpiä tutkimustapoja ja -välineitä. Pitkäaikaissairauksista esitellään erityisesti allergia, astma, diabetes, sydänvika ja lastenreuma. Stiina Kiiveri, 2016.
 • Matka ihmiskehon ihmeelliseen maailmaan. Tietoa ja tehtäviä, ikäsuositus 6+. Gummerus, 2015.
 • Oma rakas supernapa, lastenkirja oman kehon ihmettelyyn ja ihailuun. Sinä olet superrakas, auttaa kertomaan, kuinka paljon toista rakastaa. Kirjat sopivat erityisesti taaperoille ja leikki-ikäisille. Ninka Reittu, 2017 ja 2018.
 • Nuorille: Perhonen vatsassa kertoo kasiluokkalaisesta Tuuliasta, joka sairastuu Crohnin tautiin. Maija Haavisto, 2018.

Hyödyllisiä linkkejä

 • Erityinen sisaruus>> -hankkeen sivuilta löytyy materiaalia sairastavan lapsen sisarusten huomiointiin. Sivuilla ladattavissa esimerkiksi sisaruuskortit (myös kuvitetut sisaruuskortit) sekä erilaisia videoita.
 • Neuvokas perhe>> -sivuilta löytyy Perheen yhteiseen tekemiseen ja hyvinvointiin monipuolisesti materiaalia. Sivuilla esimerkiksi läsnäoloharjoituksia koko perheelle sekä erilaisia toiminnallisia tehtäviä kuten olohuonesirkus.
 • Tukea parisuhteen hyvinvointiin Parisuhdekeskus Katajalta>>
 • Opas lapsen haastavaan pistostilanteeseen>>. Opas on Abbvien ja Reumaliiton yhteinen tuotos.
 • Menetelmiä sairauden käsittelyyn löytyy IBD-lapsen vanhemman ja ratkaisukeskeisen terapeutin Nita Laitisen sivuilta: http://nitasterapia.fi/IBD/
 • Koko perheelle erilaisia läsnäolo- ja rentoutusharjoituksia löytyy Mieli ry:n sivuilta>>

Nuorille

 • Nuorille puhelimeen ladattava ilmainen sovellus Chillaa Nuorten mielenterveystalo -sivuilla>> Harjoituksia nuorille erilaisiin tilanteisiin vähentämään stressiä, jännitystä ja ahdistusta.
 • Nuoren kuntoutusraha 16-19-vuotiaille, joiden työ- tai opiskelukykysi tai mahdollisuus valita ammatti tai työ on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi.
Kuva Loikka-sovelluksesta. Kuvassa teksti: swaippaa tiesi sairauden, hoidon ja siirtymävaiheen saloihin. Lataa Loikka-sovellus!

Onko mielessäsi jokin teos tai linkki, jonka voisimme lisätä listaan? Laita viestiä susanna.nikkanen(a)ibd.fi!