kuurankukkia

Rokotukset

Tulehduksellista suolistosairautta sairastaessa tulee huolehtia rokotuksista. Rokotuksiin voi vaikuttaa lääkitys, joten siitä on kerrottava rokottajalle jopa 3 kuukautta lääkityksen lopettamisen jälkeenkin.

IBD:hen liittyy suurentunut riski sairastua tarttuviin tauteihin joko itse tautiin kytkeytyvän tulehduksen tai sen hoitoon käytettävien lääkkeiden vuoksi. Joitakin vakavia infektioita voidaan estää rokotuksin. Gastroenterologi Airi Jussila ja IBD-hoitaja Karoliina Ylänne suosittelevat kiinnittämään huomiota seuraaviin rokotuksiin:

Kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote annetaan koulussa 11–13-vuotiaana, ja tehoste armeijan käyville. Tehosterokotus tulee ottaa 20 vuoden välein ja 65 vuotta täyttäneiden 10 vuoden välein. Jos olet epävarma edellisen rokotuksen ajankohdasta, kannattaa tehosterokotus ottaa. Rokotteen saa terveysasemalla ilmaiseksi.

Pneumokokkirokote on kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan vuodesta 2010 lähtien. Rokotetta suositellaan kaikille puolustuskykyä heikentävää lääkitystä saaville ja yli 65-vuotiaille.

Tuhkarokkorokote. Vuosien 1960–1975 välisenä aikana syntyneet eivät välttämättä ole sairastaneet tuhkarokkoa tai saaneet siihen rokotetta. Kahden MPR-rokotteen sarja on sen tarvitseville terveysasemalla ilmainen. Biologisen ja solunsalpaajalääkityksen aikana rokotetta ei voi ottaa.

Vesirokkorokote kannattaa ottaa, jos ei ole sairastanut vesirokkoa. Reseptin tarvitseva kahden rokotteen sarja on omakustanteinen. Rokote kuuluu nykyisin kansalliseen rokoteohjelmaa, ja on maksuton vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneille vesirokon sairastamattomille. Biologisen ja solunsalpaajalääkityksen aikana rokotetta ei voi ottaa.

HPV-rokote suojaa kahdesta neljään sukupuoliteitse tarttuvaa papilloomavirusta vastaan. Rokotteen ovat saaneet 1998 ja sen jälkeen syntyneet tytöt niin halutessaan. Rokote tehoaa paremmin, jos se on otettu ennen aktiivista seksielämää. Se voidaan kuitenkin antaa 26 ikävuoteen asti sekä tytöille että pojille. Reseptin tarvitseva rokote on omakustanteinen.

Muut rokotteet: Kausi-influenssarokote kannattaa ottaa joka vuosi syksyllä. Lisäksi esimerkiksi A- ja B-hepatiittirokotteet ja puutiaisaivotulehdusrokote voivat olla hyödyllisiä työstä, harrastuksista, elintavoista, kotipaikasta tai kesämökin sijainnista sekä työ- ja lomamatkojen kohteista riippuen. Lisäksi on rokote yli 50-vuotiaille vyöruusua vastaan.

Artikkeli julkaistu alunperin IBD-lehdessä 3/2019.