Bannerissa koivunsilmuja ja teksti vuosikokous verkossa 22.5.2021.

Komplikaatiot ja liitännäissairaudet

Komplikaatiot

Crohnin tautiin voi liittyä erilaisia komplikaatioita. Sairaus voi aiheuttaa suoleen ahtautumia eli strikturoita. Ahtauman aiheuttaman tukoksen oireina on aaltoileva kipu, ummetus, suolen kurina, pahoinvointi ja oksentaminen. Tukosoireiden ilmetessä on otettava heti yhteyttä lääkäriin. Kiinnikkeen aiheuttama suolitukos saattaa joskus yllättää vuosiakin aikaisemmin leikatulla potilaalla, vaikka aktiivista tautia ei ole.

Tulehdus voi levitä suolen seinämän läpi muodostamalla käytäviä eli fisteleitä iholle, viereisten suolen mutkien välille tai viereiseen elimeen esim. virtsarakkoon tai emättimeen. Peräaukon ympäristössä fistelikäytävä kulkee useimmiten peräsuolesta peräaukon viereen iholle, mutta toisinaan kauemmaksikin peräaukosta. Fisteli voi vuotaa joko jatkuvasti tai ajoittain märkää tai ulostetta ja joskus vertakin. Fistelikäytäviin voi kehittyä paiseita, jotka joudutaan yleensä avamaan kirurgisesti. Paise peraukon vieressä on tavallisin.

Harvinainen komplikaatio on suolen puhkeama eli perforaatio vapaaseen vatsaonteloon, joka vaatii välittömän leikkauksen nopeasti kehittyvän vatsakalvontulehduksen takia.

Fissuurat ovat kivuliaita, kroonisia haavaumia peräaukon ympäristössä, yleisimmin peräaukon suulla. Fissuurat voivat erittää verta tai kudosnesteitä. Crohnin tautia sairastavalla mikä tahansa peräaukon seudun haava voi kroonistua fissuuraksi ja siksi tarpeettomia toimenpiteitä tällä alueella tulee välttää.

Liitännäissairaudet

Crohnin tautiin voi liittyä liitännäissairauksia, joista toiset ovat yhteydessä suolitulehduksen aktiivisuuteen ja toiset taas esiintyvät sairauden vaiheesta riippumatta.

Taudin yhteydessä voi esiintyä erilaisia niveloireita, useimmiten nivelkipuja eli artralgiaa sairauden kaikissa vaiheissa. Artriittia eli niveltulehdusta esiintyy yleensä vain suolitaudin aktiivisessa vaiheessa. Sakroiliitti eli risti-suoliluunnivelen tulehdus ja selkärankareuma oireilevat taudin vaiheesta riippumatta. Niveloireiden ilmetessä poissuljetaan muiden reumasairauksien mahdollisuus.

Myös iho- ja silmäsairaudet ovat mahdollisia. Kyhmyruusu on ihottuma, joka ilmenee sinipunaisina aristavina kyhmyinä erityisesti säärissä ja kyynärvarsissa. Kyhmyruusua harvinaisempi on iholla märkivinä haavaumina ilmenevä pyoderma gangrenosum. Silmämuutoksia ovat silmän kovakalvon pintatulehdus eli episkleriitti sekä värikalvon tulehdus eli iriitti.

Myös HS-tautia (hidradenitis suppurativa) voi esiintyä Crohnin tautia sairastavilla. Lisätietoa HS-taudista löydät Allergia,- Iho- ja Astmaliiton sivuilta.

Muita mahdollisia liitännäissairauksia ovat haimatulehdukset sekä munuaismuutokset. Crohnin tautiin sairastuneilla on myös lisääntynyt riski laskimotukoksiin, keuhkoveritulppaan ja sydänpussin tulehduksiin. Pitkäaikainen laaja tulehdus paksusuolessa lisää suolistosyöpäriskiä, minkä takia on tärkeää käydä säännöllisesti tähystyksissä vaikka tauti olisi oireeton.

Maksasairauksista yleisin on sappiteitä ahtauttava krooninen tulehdus eli primaarinen sklerosoiva kolangiitti (PSC). PSC:hen liittyy lisääntynyt sappiteiden ja myös paksusuolisyövän vaara. Pitkälle edennyt PSC on nykyisin Pohjoismaissa yksi yleisimpiä maksansiirron aiheita.

Ohutsuolen loppuosan Crohnin tautiin liittyy melko usein sappihappojen imeytymisvajauksesta johtuvaa ripulia, vaikka tauti olisi muuten rauhallinen. Sappihapporipulia voi hillitä kolestyramiinilla, joka on reseptilääke. Ripuli syystä riippumatta hukkaa nestettä ja lieväkin jatkuva kuivuma väsyttää, jonka takia juomista kannattaa lisätä.

Aktiivinen suolitauti, joka aiheuttaa verenvuotoa limakalvosta, johtaa usein raudanpuuteanemiaan. Rautatabletteja voi käyttää, mutta jos ne eivät sovi, suonensisäisesti annettu rautainfuusio on turvallinen.

Ohutsuolen loppuosan tulehduksessa tai sen poiston jälkeen voi kehittyä B-12 vitamiinin puutoksesta johtuvaa anemiaa ja hermosto-oireita, jotka on paras torjua ajoissa lihakseen 1–3 kuukauden välein pistettävällä B-12-vitamiinilla.

<< LeikkaushoitoElämää Crohnin taudin kanssa >>