
- Crohnin tauti
- Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus
- Muut suolistosairaudet
- Ravitsemus
- Lapsi sairastaa
- Asevelvollisuus
- Rokotukset
- Tyhjennysohje tähystystä varten
- Materiaalia lääkärikäyntiä varten
- Laboratoriotutkimukset ja viitearvot
- Lääketieteen sanastoa
- Oikeusturvaohje hoitotarvikkeiden saamiseksi
- Tutkimuskatsaus
Tutkimukset
Suolistotulehduspotilaiden hoito ja seuranta järjestetään sairaaloiden gastroenterologian poliklinikoilla, sisätautipoliklinikoilla, lasten poliklinikoilla, terveyskeskuksissa tai muilla lääkäriasemilla.
Tähystystutkimukset
IBD:n diagnoosin varmentamiseksi tarvitaan aina tähystystutkimuksessa suolen pinnasta otettuja koepaloja. Tähystykset ovat tarpeen myös IBD:n seurannassa lääkehoitovasteen selvittämiseksi, myöhemmin oireista riippumatta säännöllisesti syöpää ennakoivien solumuutosten löytämiseksi.
Laboratoriokokeet
Sairauden kulkua ja lääkityksen tehoa seurataan myös laboratoriokokein. Laboratoriokokeissa voidaan myös havaita mahdollisia liitännäissairauksia. Laboratoriotutkimuksia voidaan tehdä kokoverestä (esim. B-La eli lasko ja B-PVK eli perusverenkuva) tai verestä erotellusta seerumista (esim. S-AFOS, A-ALAT, S-Krea), virtsanäytteestä (esim. U-pH, U-Prot) tai ulostenäytteestä (esim. viljelyt, veri, kalprotektiini).
Laboratoriokokeita otetaan yleensä kolmen kuukauden – vuoden välein. Solunsalpaajahoidossa olevia seurataan alussa 1–2 viikon välein, myöhemmin 2–4 kuukauden välein otetuilla laboratoriokokeilla.
Laboratoriotutkimukset ja viitearvot >>