Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus

Colitis ulcerosa (krooninen koliitti) on tulehduksellinen paksusuolen sairaus, joka sijaitsee tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Disease). Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen (kolonoskopia) ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella.

Colitis ulcerosaa esiintyy yksinomaan paksusuolessa vaihtelevan laajuisella alueella alkaen yleensä aina peräsuolesta. Proktiitti on ainoastaan peräsuolen alueella oleva tulehdus. Vasemmanpuoleiseksi koliitiksi kutsutaan tulehdusta, joka on levinnyt ylemmäs paksusuoleen aina vasemmanpuoleisten kylkiluiden alla olevaan mutkaan asti. Koko paksusuolessa esiintyvä sairaus on totaalikoliitti. Alunperin vain peräsuolessa ollut tulehdus saattaa myöhemmin laajentua jopa koko paksusuoleen.

Syyt ja esiintyvyys

Sairauden syy on tuntematon. Perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen. Colitis ulcerosaan sairastuneiden lapsilla on noin 10–20 %:n riski sairastua colitis ulcerosaan tai Crohnin tautiin. Jos molemmilla vanhemmilla on sairaus, riski on noin 30–50 %.

Perintötekijöistä johtuva alttius yhdessä yhden tai useamman toistaiseksi tuntemattoman ympäristötekijän kanssa vaikuttavat sairauden puhkeamiseen. Myös yhteyttä ravintotekijöihin epäilty. Monilla sairastavilla on kokemuksia siitä, että tietyt ruoka-aineet lisäävät suolisto-oireita.

Suomessa colitis ulcerosaan sairastuu vuosittain noin 20 ihmistä sataatuhatta kohti. Sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Tyypillinen sairastumisikä on kuitenkin 15—35 vuotta, joten sairautta voidaan luonnehtia nuorten aikuisten sairaudeksi. Lapsuusiässä keskimääräinen sairastumisikä on kahdeksan vuotta. Kelan tilastojen mukaan IBD:n esiintyminen on nelinkertaistunut lapsilla viimeisen 20 vuoden aikana.

Colitis ulcerosan esiintyvyys on 300–400 tapausta 100 000 asukasta kohti. Tauti ei ole tarttuva.

Luokittelematon koliitti

Varsinkin sairauden alkuvaiheessa vain paksusuolessa esiintyvää Crohnin tautia ei aina voida erottaa haavaisesta paksusuolitulehduksesta ja silloin puhutaan luokittelemattomasta koliitista (aikaisempia nimiä indeterminate colitis tai välimuotoinen koliitti). Osa luokittelemattomasta koliitista osoittautuu myöhemmin Crohnin taudiksi. Lääkehoidon valintaan erotusdiagnoosi ei kuitenkaan vaikuta.

Oireet >>