Piirretty nalle vilkuttaa katsojalle. Tekstinä "Tukea perheille -hanke"

Tietoa lapsen IBD:stä

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään lyhennettä IBD, joka tulee englanninkielisistä sanoista Inflammatory Bowel Diseases. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yhteisnimitys Crohnin taudille, colitis ulcerosalle eli haavaiselle paksusuolentulehdukselle ja välimuotoiselle koliitille (IBD unclassified, IBDU).

IBD on pitkäaikaissairaus, jota hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksilla. Tavoitteena on, että lapsi voi elää mahdollisimman normaalia ja hyvää elämää sairaudesta huolimatta. Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriulosteet, voimakas väsymys ja ruokahaluttomuus. Lapsilla oireena voi olla myös kasvun hidastuminen.

Tulehdukselliset suolistosairaudet eivät ole tarttuvia.

On tärkeää muistaa, että IBD, kuten muutkin pitkäaikaissairaudet ovat yksilöllisiä, sairaus voi olla lievä tai hyvinkin hankala, vaikuttaen lapsen ja nuoren arkeen paljon. Sairaudenkulkua ei voida ennustaa. Toisinaan sairaus pysyy rauhallisena pitkään, toisinaan se on aktiivinen pitkiäkin aikoja. IBD:n syntymekanismia ei vielä täysin tunneta eikä tiedetä miksi lasten IBD on keskimäärin vaikeampi ja laaja-alaisempi sairaus kuin aikuisten tauti. Sairaus on yksilöllistä, lapset ja nuoret voivat tarvita erilaisia tukitoimia sairauden vaiheestakin riippuen.

Lapsi ei sairasta yksin, sillä Suomessa on yli 1400 IBD:tä sairastavaa alle 20-vuotiasta. Joka vuosi noin 250 alle 20-vuotiasta saa IBD-diagnoosin. Sairastua voi missä iässä tahansa, mutta tyypillinen sairastumisikä on 15–35-vuotiaana.

Kaiken kaikkiaan sairastavia on Suomessa noin 55 000, ja uusia tapauksia todetaan noin 2000 vuodessa. Syytä tähän yleistymiseen ei vielä tiedetä.

Nettisivuiltamme löytyy lisätietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta, rokotuksista sekä suolistosairauksiin liittyvistä tutkimustuloksista.

Tietoa sairauksista -sivultamme löytyy lisää tietoa suolistosairauksista.

Lastentalosta löytyy tietoa IBD:stä, sairaalahoidosta ja hoitoon valmistautumisesta. Lapsille on tehty videot valmistautumisesta tähystyksiin (gastroskopiaan ja kolonoskopiaan).

IBD-lehti on yhdistyksen jäsenlehti, joka ilmestyy neljästi vuodessa. Kattavasti perustietoa lapsen IBD:stä löydät IBD-lehden 1/17 artikkelissa ”Lapsellani on IBD”. Vinkkejä suolistosairauden huomiointiin koulussa on IBD-lehden 2/19 artikkelissa ”IBD koulussa”.

Voit myös lukea ”Pikku veikka – kun pikkuveli sairastaa IBD:tä” -blogitekstin, mikä kuvaa sisaruksen kokemuksia.