Piirretty nalle vilkuttaa katsojalle. Tekstinä "Tukea perheille -hanke"

Materiaalit

Kun lapsi sairastuu -IBD-opas

Oppaassa tarjotaan kattavasti perustietoa IBD:stä eli tulehduksellisista suolistosairauksista lapsella, sairauden hoidosta ja sairastumisen vaikutuksista perheen elämään. Opas on julkaistu myös ruotsiksi.

Suomenkielisen oppaan osioita on julkaistu sähköisessä muodossa IBD:tä sairastavan lapsen polku -sivuilla.

Painetun oppaan näköisversion voit lukea sähköisenä julkaisuna suomenkielisenä ja ruotsinkielisenä.

Tilauslomake ja tietoa yhdistyksen muista IBD-oppaista >>

Tietoa päiväkotiin ja kouluun

Päiväkotiesitteen etukansi, jossa tietoa IBD:stä.
Lapsen IBD -tietoa kouluun esite, jossa tietoa lapsen huomioimisesta kouluympäristössä.

Ylläolevia esitteitä lapsen IBD:stä voi käyttää apuna keskusteltaessa lapsen sairaudesta ja tarvittavista tukimuodoista päiväkodissa ja koulussa. Esitteet voi ladata pdf-muodossa:
Tietoa päiväkotiin
Tietoa kouluun

Lue myös vinkkejä suolistosairauden huomiointiin koulussa IBD-lehden 2/19 artikkelissaIBD koulussa”.

Lastenkirja Mutkikas suoli

Yhdistyksen Mutkikas suoli -lastenkirja kertoo IBD:stä päiväkoti- ja alakouluikäisille ymmärrettävällä tavalla. Kirjaa voi tilata hintaan 6e / kappale, sisältäen postikulut. Lue lisää ja tee tilaus.

Muuta kirjallisuutta

  • Tutki! Kakkaa -kuvakirja sopii kyselyikäiselle 3-6 -vuotiaalle. Avattavien luukkujen alta löytyy vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin kakasta. Oppi&ilo, 2017.
  • Pienen kulkijan sairauskirja on lapsille suunnattu tietoteos, jossa esitellään lasten yleisimpiä syitä käydä lääkärissä sekä yleisimpiä tutkimustapoja ja -välineitä. Pitkäaikaissairauksista esitellään erityisesti allergia, astma, diabetes, sydänvika ja lastenreuma. Stiina Kiiveri, 2016.
  • Matka ihmiskehon ihmeelliseen maailmaan. Tietoa ja tehtäviä, ikäsuositus 6+. Gummerus, 2015.
  • Oma rakas supernapa, lastenkirja oman kehon ihmettelyyn ja ihailuun. Sinä olet superrakas, auttaa kertomaan, kuinka paljon toista rakastaa. Kirjat sopivat erityisesti taaperoille ja leikki-ikäisille. Ninka Reittu, 2017 ja 2018.
  • Nuorille: Perhonen vatsassa kertoo kasiluokkalaisesta Tuuliasta, joka sairastuu Crohnin tautiin. Maija Haavisto, 2018.

Hyödyllisiä linkkejä

Nuorille

  • Nuorille puhelimeen ladattava ilmainen sovellus Chillaa Nuorten mielenterveystalo -sivuilla. Harjoituksia nuorille erilaisiin tilanteisiin vähentämään stressiä, jännitystä ja ahdistusta.
  • Kelalta haettava nuoren kuntoutusraha 16-19-vuotiaille, joiden työ- tai opiskelukykysi tai mahdollisuus valita ammatti tai työ on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi.
Kuva Loikka-sovelluksesta. Kuvassa teksti: swaippaa tiesi sairauden, hoidon ja siirtymävaiheen saloihin. Lataa Loikka-sovellus!

Onko mielessäsi jokin teos tai linkki, jonka voisimme lisätä listaan? Laita viestiä susanna.nikkanen(a)ibd.fi!