Rentoutumistuokio: ihmisiä selällään maassa, polvet koukussa vatsan päällä, värikkäitä vilttejä jalkojensa päällä. Kuva: Anna Jarske-Fransas.

Suolistosairaudet ja ikääntyminen

Suolistosairauksiin voi sairastua kaikenikäisenä. Suomen noin 56 000:sta IBD:tä sairastavasta noin 34% on yli 60-vuotiaita. Ikääntyvät IBD:tä sairastavat ovat tulevaisuuden haaste, koska tämä ryhmä kasvaa jatkuvasti. Ikääntyvillä on IBD:n myös muita suolistosairauksia, esimerkiksi divertikuloosi on yleisesti ikääntyvien sairaus, samoin riski sairastua mikroskooppiseen koliittiin lisääntyy yli 50-vuotiailla, erityisesti naisilla.

Tutkimusten mukaan ikääntyneillä usean sairauden yhteisvaikutus saattaa vaikeuttaa suolistosairauden hoitoa. Erityisesti lääkkeiden yhteensovittaminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Ikääntyneiden lääkehoitoa onkin seurattava säännöllisesti. Yli 60-vuotiaana suolistosairauksiin sairastuneet eivät pääse sairautensa kanssa helpolla, vaan jopa päinvastoin.

Pitkäaikaissairaus vaikuttaa sairastavan jaksamiseen. Sairauksien yhteisvaikutus voi aiheuttaa haasteita ja jopa hoitoväsymyksen.

TIISE-hanke vastaa ikääntyvien suolistosairaiden tarpeisiin

IBD ja muut suolistosairaudet ry halusi vastata ikääntyneiden suolistosairaiden tarpeisiin valtakunnallisella TIISE-hankkeella. TIISE on lyhenne sanoista ”Tukea ikääntyvän IBD:tä tai muuta suolistosairautta sairastavan elämään”.

Hankkeessa mahdollistetaan saman ikäryhmän vertaistuki eri puolilla Suomea pidettävien Voimavara- ja teemapäivien sekä verkossa tapahtuvan toiminnan avulla. Voimavarapäivät ovat 2–4 päivää kestäviä kursseja, joiden sisältö koostuu ikääntymiseen ja suolistosairauksiin liittyvistä teemoista.

Teemapäivät ovat päivän kestäviä tapahtumia vastaavien teemojen äärellä. Facebookiin on perustettu vertaistukiryhmä 60 vuotta täyttäneille suolistosairaille – IBD ja muut suolistosairaudet ry. Verkossa pidetään myös erilaisia kursseja, joihin verkkoa käyttävät pystyvät osallistumaan asuinpaikasta ja sairauden tilasta riippumatta.

Hankkeessa tuotetaan tietoa nettisivuille, oppaaksi ja sosiaalisen median kanaviin, jota voivat hyödyntää suolistosairaat ja heidän läheisensä sekä ammattilaiset, jotka työskentelevät ikääntyneiden suolistosairaiden parissa.

Lisätietoa: Hankevastaava Maria Joutsen, maria.joutsen(a)ibd.fi tai 040 031 6575.