Hyvää IBD-viikkoa!
Lue viikon tiedote klikkaamalla tästä.
Suolistosairauden oireet ja niiden vaikutukset elämään ovat yksilöllisiä ja aaltoilevia. Monelle IBD:tä sairastavalle jokapäiväinen todellisuus sairauden aktiivisessa vaiheessa on, että vessasta tulee lähes toinen koti. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta. Viikon aikana tulehdukselliset suolistosairaudet nostetaan puheenaiheeksi niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa, jotta IBD:tä ja sen vaikutuksia elämään ymmärrettäisiin paremmin. Kuten IBD sairautena, myös tarinat sen vaikutuksista ovat yksilöllisiä. Mitä useampi kokemus kuuluu, sitä paremmin ymmärretään.
Kun tarve päästä vessaan yllättää, ei sitä ole kauaa aikaa etsiä. Yhtenä apuna on Vessapassi, jonka tarkoituksena on helpottaa pääsyä vessaan julkisilla paikoilla. Sitä voi näyttää erilaisten toimipaikkojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi esimerkiksi asiakas-WC:hen, esteettömään WC:hen tai henkilökunnan WC:hen vaikkei olisi asiakkaana. Näin Vessapassi voi laajentaa elinpiiriä ja parantaa elämänlaatua toistuvista vessakäynneistä huolimatta.
Sairauksien vaikutukset ulottuvat fyysisistä oireista psyykkisiin ja sosiaalisiin haasteisiin, joten on tärkeää tarjota asianmukaista tukea ja tietoa sekä suolistosairaille että heidän läheisilleen. Oikean tiedon ja vertaistuen saaminen edesauttaa myös jaksamista sairauden kanssa. IBD ja muut suolistosairaudet ry on olemassa suolistosairaita ja heidän läheisiään varten, tarjoten tietoa, tukea ja tehden yhteiskunnallista vaikuttamistyötä asioiden edistämiseksi – yhtenä keinona juurikin nyt vietettävä IBD-viikko tietoisuuden lisäämiseksi.
Tänä vuonna tietoisuutta lisätään myös Onnibusseissa eri puolella Suomea, sekä HSL:n bussiliikenteessä. Bongaatko mainoksiamme matkallasi? Lisäksi seitsemän kohdetta eri puolilla Suomea valaistaan violetiksi tietoisuuden lisäämiseksi. Lue lisää alempaa!
Faktaa IBD:stä
- Tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD, inflammatory bowel diseases) ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus. Jos diagnoosi näiden kahden väliltä on epäselvä, puhutaan välimuotoisesta koliitista
- IBD:ssä on aaltomainen taudinkulku ja yksilölliset, vaihtelevatkin oireet. Yleisimpiä suoliston oireita ovat vatsakivut, ripuli ja veriuloste. Lisäksi sairauteen voi kuulua liitännäisenä muun muassa iho- ja niveloireita, uupumusta ja osteoporoosia.
- Akuutit ja remissiot, eli sairauden aktiiviset ja rauhalliset vaiheet voivat vaihdella tiheästi, tai tilanne voi olla vuosia samanlainen.
- Suomessa jo yli 60 000* on saanut IBD-diagnoosin. Joka vuosi yli 2 500 ihmistä saa diagnoosin, ja sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa.
- IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa ja tukea suolistosairautta sairastaville ja heidän läheisilleen sekä tekee yhteiskunnallista vaikuttamistyötä. www.ibd.fi
Violetit valot tietoisuuden lisäämiseksi
Valaisemalla kohteita eri puolella Suomea toimijat näyttävät tukensa IBD-viikolle ja lisäävät osaltaan tietoisuutta aiheesta. Jos läheltäsi löytyy valaistu kohde, käy kuvaamassa se someen ja merkkaa vähintään yhdistys siihen, jotta voimme jakaa postauksia omassa somessamme! Voit käyttää myös #ibdviikko
- Järvenpään kaupunki: Kolmisointu
- Helsingin kaupunginteatteri sunnuntaina 1.12. kello 16–24
- Kaarinan kaupunki: kirjasto- ja virastotalo sunnuntaina 1.12.
- Lappeenrannan kaupungintalo maanantaina 2.12.
- Turun kaupunki: Turun kirjastosilta sunnuntaista tiistaihin 1.–3.12.
- Tampere:
- Tampereen kaupunki: Tammerkosken putous, keskivoimala ja keskiuoma sunnuntaina 1.12.
- Särkänniemi: Näsinneula sunnuntaina 1.12.
- Finlaysonin alue / Varma: Finlaysonin alueen Itäisenkadun valokatto sunnuntaista torstaihin 1.–5.12.
Onko sinulla mielessäsi paikka, jonka voisi kenties ensi vuonna valaista violetiksi? Heitä vinkkisi viestintäpäällikön sähköpostiin, renja.nikula@ibd.fi!
Osallistu viikkoon!
Tänä vuonna muistutamme siitä, että yksi IBD:n moninaisista oireista voi olla jatkuva tarve vessakäynteihin. Viikko näkyy muun muassa Onnibusseissa ympäri Suomea, HSL:n lähiliikenteessä pääkaupunkiseudulla sekä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa, sekä muutamina valaistuina kohteina eri puolella Suomea.
Voit osallistua IBD-viikkoon esimerkiksi somessa:
- Jaa ja kerro somessa omia kokemuksia elämästäsi IBD:n kanssa. Tägää yhdistys ja käytä hashtageja #ibdfi #ibdviikko. Voimme jakaa kanavissamme julkaisuja, joihin yhdistys on merkattu!
- Seuraa IBD-viikkoa yhdistyksen somekanavilla, pääasiassa Facebookissa ja Instagramissa, mutta myös Tiktokissa, X:ssä ja LinkedInissä. Tykkäämällä, jakamalla ja kommentoimalla lisäät postausten näkyvyyttä ja lisäät tietoisuutta IBD:stä!
- Käy kuvaamassa läheltäsi löytyvä violetiksi valaistu kohde ja postaa siitä someen! Lue lisää alempaa.
Osallistua voit myös jakamalla IBD-viikon tiedotusmateriaaleja terveydenhuollon toimipisteissä esimerkiksi inforuuduilla sekä ilmoitustauluilla. Arvostamme, jos kerrot käyttäväsi materiaaleja! Voit ilmoittaa asiasta viestintäpäällikölle sähköpostitse renja.nikula@ibd.fi. Materiaalia ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin eikä yhdistystä vastaan. Voit ladata materiaalit alta:
Lisätietoja IBD-viikosta antaa viestintäpäällikkö Renja Nikula, renja.nikula@ibd.fi tai 040 632 6622.
IBD-viikkoa 2024 tukemassa AbbVie sekä Takeda.
*Korvausoikeusnumero 208 (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) oli vuoden 2023 lopussa 60 907 henkilöllä. Uuden diagnoosin vuoden 2023 aikana sai 3 003 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto