Arki ikääntyvänä

Suolistosairauksiin voi sairastua kaikenikäisenä. Suomen noin 58 000:sta IBD:tä sairastavasta yli 30 % on yli 60-vuotiaita. Ikääntyvät IBD:tä sairastavat ovat tulevaisuuden haaste, koska tämä ryhmä kasvaa jatkuvasti. Ikääntyvillä on IBD:n lisäksi myös muita suolistosairauksia, esimerkiksi divertikuloosi on yleisesti ikääntyvien sairaus, samoin riski sairastua mikroskooppiseen koliittiin lisääntyy yli 50-vuotiailla, erityisesti naisilla.

Tutkimusten mukaan ikääntyneillä usean sairauden yhteisvaikutus saattaa vaikeuttaa suolistosairauden hoitoa. Erityisesti lääkkeiden yhteensovittaminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Ikääntyneiden lääkehoitoa onkin seurattava säännöllisesti. Yli 60-vuotiaana suolistosairauksiin sairastuneet eivät pääse sairautensa kanssa helpolla, vaan jopa päinvastoin.

Pitkäaikaissairaus vaikuttaa sairastavan jaksamiseen. Sairauksien yhteisvaikutus voi aiheuttaa haasteita ja jopa hoitoväsymyksen.

Elinajanodote kasvaa koko ajan. Ihmiset ovat ikääntyessään yhä paremmassa kunnossa. Myös elämänhallinta ja tyytyväisyys elämää kohtaan ovat kasvaneet ikääntyvien keskuudessa. Ihmiset ovat yksilöllisiä, joten on tärkeää muistaa, että jokainen ikääntyy omalla tavallaan.

Suolistosairaudet tuovat elämään muutoksia kaikenikäisille. Myös ikääntyvillä on haasteita elää kroonisen suolistosairauden kanssa. Tälle sivustolle on koottu erilaista tietoutta siitä, miten ikääntyminen ja suolistosairauden sairastaminen voivat vaikuttaa elämään. Olemme keränneet tietoa esimerkiksi siitä, miten muutoksia ja haasteita voidaan huomioida, jotta voisi elää mahdollisimman sisältörikasta ja antoisaa, oman näköistä elämää.

Tietoa on koottu myös oppaan muotoon. Ikääntyminen ja suolistosairaudet -opas on julkaistu keväällä 2022 ja on tilattavissa nettisivujemme kautta. Lisätietoa voit lukea oppaista kertovalta sivultamme.

Ikääntyminen ja suolistosairaudet -oppaan kansikuva, jossa kuvituskuvana kolme ikääntynyttä seisoo järven rannalla nauraen yhdessä
Ikääntyminen ja suolistosairaudet -opas